Balena albastră

Cu siguranță ați auzit în ultima vreme sau ați urmărit pe diverse canale de televiziune știri referitoare la balena albastră. Din păcate aceste știri nu s-au referit la mamiferul care are o greutate de peste 170 tone, o lungime de 30 m,  culoarea gri-albăstrui pe partea dorsală și este considerat cel mai mare animal care trăiește în mediul oceanic. Aceste știri au menționat aspecte, mai mult sau mai puțin detaliate, cu privire la jocul periculos  denumit: „Balena albastră”, joc care a lăsat în urmă un număr de peste 130 de victime, din mai multe țări.

Se presupune că inițiatorii acestui joc l-au denumit astfel, deoarece balenele albastre sunt singurele animale capabile de suicid.

nd, unde și de cine a fost creat jocul?

Acest joc a fost lansat pe internet la sfârșitul anului 2013 în Rusia, extinzându-se pe parcurs în mai multe țări. Autoritățile ruse sunt de părere că Filip Budeikin este inițiatorul acestui joc. El a dat un interviu unei publicații ruse, susținând că: „victimele au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”. Totodată, fiind supus unor tiruri de întrebări, de către reprezentanții mass-media ruse, acesta a declarat că a inițiat acest joc cu scopul de a exploata apetitul adolescenților pentru domeniul horror, dar și pentru faptul că a dorit, prin orice mijloace, să devină faimos. În momentul în care în Rusia au apărut primele victime ale acestui joc, autoritățile ruse au pregătit un pachet de legi care să restricționeze și mai tare accesul cetățenilor la rețelele de socializare.

În ce constă jocul?

Principiul jocului constă în îndeplinirea unui număr de 50 de sarcini, în 50 de zile. Fiecare jucător are un administrator personal denumit  „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului câte o sarcină, utilizând următorul mesaj: „Eu sunt balena ta personală. Vei primi 50 de sarcini timp de 50 de zile. Eu te voi ajuta să duci jocul până la capăt. Ultima zi este cea în care te sinucizi și jocul se termină. Nu există cale de întoarcere. Dacă mori, tu câștigi. Dacă nu, atunci te voi ajuta să faci asta. Ești pregătit?”. Sarcinile trebuie urmate întocmai, iar pentru a dovedi că acestea au fost executate, jocătorul trebuie să facă dovada îndeplinirii lor prin transmiterea unor fotografii sau filmuleţe. Așadar, dovezile sunt importante. Jucătorilor li se cere, totodată, discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas.

Consecințe:

Dacă cineva intră în joc și nu îndeplinește o sarcină, atunci administratorul jocului trece la presiuni și la amenințări care, uneori, vizează nu doar jucătorul, ci și familia sau prietenii tinerilor. De teamă ca familia să nu pățească ceva rău, jucătorii merg mai departe cu jocul. Prin accesarea site-ului administratorul acestuia află toate datele de contact, ale jucătorului, pe care apoi le folosește pentru a-l hărțui determinându-l să continue jocul.

Provocările primite de către tineri în jocul „Balena albastră” sunt variate, dar toate au ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie și de angoasă. Psihologii spun că trezitul la ore târzii și  provocările propuse de către custodele jocului afectează psihicul adolscenților. La această vârstă, toți se află în căutare de atenție, de înțelegere sau de refugiu. Din păcate însă, refugiul în acest joc se poate termina tragic.

Reprezentanţii Poliţiei Române menționează faptul că, din cercetările efectuate asupra cazuisticii din alte ţări, a rezultat următoarea concluzie: „acest joc nu este promovat doar pe reţelele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale de web”. Potrivit sursei citate, jocul poate avea şi alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, efectele lui fiind aceleaşi.

Măsuri întreprinse de către autorități:

Autoritățile din toate țările în care a apărut acest joc au luat următoarele măsuri împotriva acestui fenomen: au organizat campanii media referitoare la riscurile jocului și au solicitat crearea unor baze de date cu utilizatorii de social media. În acest sens a fost implicată și poliția pentru a descoperi dacă există tineri, în școli, care prezintă semne de automutilare. Specialiștii Centrului Internațional Antidrog și Drepturile Omului (CIADO) au făcut o analiză a profilului psihologic al celor care accesează jocul „Balena Albastră”. Astfel, au ajuns la concluzia că: „tinerii care-l joacă seamănă cu cei care consumă droguri – sunt teribilişti şi sunt atraşi în aceste zone negative prin iluzia libertăţii.”

Magda Ioana Todosia

One thought on “Balena albastră

Comments are closed.